Investigatorul

 • Mărește dimensiunea fontului
 • Dimensiunea fontului normală
 • Micește dimensiunea fontului

Împrumuturile marca Provident, între bine şi rău

Creditarea rapidă şi fără prea multă bătaie de cap, văzută prin ochii unor clienţi cu opinii diferite.

Unică pe piaţă atât ca dobânzi, dar şi ca strategie de marketing, compania Provident a reuşit să atragă de partea ei o serie de clienţi care sunt mulţumiţi de ser vicii, dar şi unii care îi apostrofează pentru modul în care îşi des făşoară businessul. În realitate, singurii săi competitori pot fi rudele, vecinii sau cunoştiin ţele clienţilor, care le pot împrumuta sume mici fără dobânzi uriaşe.


Provident este cunoscută ca fiind compania de creditare cu cele mai mari dobânzi din piaţă, DAE (dobânda anuală efectivă - n.r.) poate ajunge şi la aproximativ 520%, adică de 15 ori mai mare decât valoarea practicată de băncile de pe piaţa locală la ora actuală.

Avantaje versus dezavantaje
Provident acordă credite mici, de regulă, în maximum 48 de ore, fără a solicita prea multe acte, iar toate condiţiile se stabilesc la domiciliul clientului

Avantajele oferite de in stituţia financiară nebancară (IFN) sunt în primul rând că nu i se cer solicitantului prea multe acte, nici nu este verificat la Biroul de Credite şi nici nu contează dacă a avut sau are alte împrumuturi. Dezavantajul este DAE uriaşă şi faptul că rata trebuie achitată săptămânal, în timp ce la restul creditorilor se achită lunar. EVZ a pus pentru dumneavoastră, în oglindă, două cazuri ale clienţilor Provident. Unii care au luat credite de la IFN şi sunt mulţumiţi, şi alţii care nu vor să mai audă de această companie.

Pe de o parte, o avem pe Mariana Marin, care a ajuns din 2007 până acum să ia opt credite şi continuă pentru că nu vrea să mai audă de bănci. Iar de cealaltă parte îl avem pe fiul unui debitor, care contestă contractele făcute de tatăl său şi care susţine că Provident nu respectă nici regulile Băncii Naţionale a României şi nici pe cele impuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

RELAŢIE ÎNDELUNGATĂ

Clientul fidel: opt credite în trei ani


Prinsă în menghina nevoilor stringente, Mariana Marin, în vârstă de 49 de ani, a ajuns să se împrumute de opt ori de la Provident Financial, din 2007 până în prezent. Spune că este mai avantajos pentru că nu are nevoie de atât de multe acte.

„Un alt avantaj este faptul că Provident nu te verifică la Biroul de Credit şi nici nu-i interesează prea mult dacă ai alte rate la bancă. Singura lor cerinţă este să-ţi achiţi rata săptămânală pe care te-ai angajat să o dai”, spune Mariana Marin.

Ea povesteşte că primul credit l-a luat acum trei ani. Era după un divorţ şi o renovare totală a casei, rămăsese fără bani. „Aveam nevoie urgentă de bani pentru că trebuia să termin de rezolvat cu nişte acte. Primul împrumut a fost în valoare de 1.000 lei. Nu mi-au ajuns, dar am putut să mă descurc la momentul respectiv. M-au ajutat! Chiar şi de Sărbători, dacă am avut nevoie, am luat un credit”, ne-a mai spus Mariana Marin.

După două luni, un nou credit


De profesie confecţioner-modelier, Mariana Marin e şef de secţie la un atelier. Stă în Balta Albă şi lucrează în celălalt capăt al Capitalei. La două luni după primul credit, a mai putut lua un împrumut „paralel”.

Potrivit lui Vlad Şandru, oficial Provident, clienţii buni platnici mai pot cere în acest minim timp încă un credit. Ei o numesc refinanţare sau credit ajutător, până poate ajunge să ceară suma maximă de 3.000 de lei pe care compania o oferă unui client.

„Acum, în casă, suntem trei care avem împrumuturi de la Provident. Avantajul este că toţi avem serviciu şi, dacă era să-l avem la bancă (creditul - n.r.), nu puteam. Aşa, seara, vine agentul la noi, îi dăm banii şi am rezolvat”, povesteşte Mariana Marin.

Ea susţine că nu-i este greu nici cu rata săptămânală pentru că primeşte salariul de două ori pe lună. „Plus de asta, suntem trei salariaţi în casă, şi dacă nu ia unul din noi banii, îi ia celălalt şi aşa reuşim să ne achităm rata”, mai spune confecţionera.

Prea multe calcule

Când vine vorba să-şi facă un sumar la toate creditele pe care le-a avut până acum preferă să nu se gândească. „Nu vreau să le pun cap la cap pentru că mă ia durerea de suflet. Cel mai mare credit pe care l-am avut a fost cel maxim, de 3.000 lei. Am avut şi un credit la bancă şi nu mi-au mai dat altul. Acum rata săptămânală este de 100 de lei, ca să fie suma rotundă”, povesteşte Mariana Marin.

Zice că a luat împrumut pentru că a avut nevoie ba pentru a plăti facultatea uneia dintre fiice, ba pentru că i s-a stricat maşina de spălat şi tot aşa, diferite motive. „Ultimul credit l-am cerut pentru că mi s-a terminat partajul la divorţ şi am avut de plătit 2.500 taxa de timbru”, conchide ea.

VENITURI NESIGURE

Unele rate, achitate din bacşişuri

 • Mariana Marin are un salariu în valoare de 1.500 de lei, la care se adaugă bonuri şi alte bonificaţii ce se dau în funcţie de anumite evenimente;

 • Fata cea mare - leafa este de 1.000 de lei plus bonuri - lucrează la Starbucks, iar din bacşişuri îi intră în buzunar venituri semnificative, de câteva sute de lei;

 • Fata cea mică este studentă, lucrează într-un cafe-bar, are 800 de lei salariul, dar are nişte bonificaţii destul de consistente, pentru că majoritatea clienţilor sunt străini şi la fel lasă bacşişuri, spune Mariana.


VIAŢĂ PE DATORIE

Creditele şi ratele familiei Marin

Clientul nemulţumit: „Contractele Provident sunt ilegale”

Paul Barbu
Ciprian Mailat


După ce părinţii lui au luat mai multe credite de la Provident Financial România, Lucian Popa a dorit să returneze banii anticipat. Aici s-a lovit de „încă păţânarea” angajaţilor companiei, după cum spune el, şi s-a hotărât să găsească punctele slabe din contract.

După ce a discutat cu un jurist, acesta a aflat că de fapt contractele de credit pe care părinţii lui le făcuseră nu sunt originale. Potrivit unei legi din 2004, legate de contractele de credit, acestea, la semnare, trebuie să fie redactate în scris, pe hârtie sau alt suport durabil în cel puţin două exemplare, fiind remis câte un exemplar original fiecărei părţi contractante.

Părinţii lui Lucian Popa au încheiat anul trecut trei contracte cu Provident, prin care s-au împrumutat de 3.450 de lei.

Copie după original, redactat cu litere prea mici

Formatul actelor folosite de Provident Financial România este de aşa natură încât, la semnarea contractului, originalul rămâne la compania de finanţare în timp ce debitorul nu primeşte decât o copie.

Contractul Provident Financial nu este decât o foaie simplă, după cum spune Lucian Popa, şi prin urmare nu era nici măcar un grafic de rambursare cu valoarea plăţilor şi cu data până la care trebuie efectuate acestea, aşa cum cere legea.

„Contractele lor (ale Provident - n.r.) nu sunt decât nişte simple foi, scrise cu un format de literă mult prea mic şi neoriginale”, ne-a spus Lucian Popa.

Mai mult, potrivit Legii 289/2004 privind contractele de credit pentru consum destinate consumatorilor, contractele încheiate după data intrării în vigoare a prezentei legi, cu nerespectarea prevederilor acesteia, sunt nule de drept. Un alt fapt contestat de fiul debitorilor este că formatul de literă este unul mult prea mic, şi nicidecum un corp de literă de 10, aşa cum au cerut reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Finanţatorul se apără

„Scopul Provident Financial România a fost dintotdeauna să ofere produse financiare simple şi uşor de înţeles. Ne străduim să le explicăm în detaliu - înainte de semnarea contractului - tuturor clienţilor noştri produsele şi serviciile pe care le oferim şi costurile aferente acestora”, susţin oficialii Provident.

Totodată, oficialii instituţiei financiare nebancare spun că deja au fost atenţionaţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor asupra dimensiunii corpului de literă utilizat în contractele de credit.

Rambursarea anticipată nu este o soluţie viabilă


„Modelul de contract este în curs de revizuire pentru a ne asigura că respectă întocmai prevederile Directivei Europene a creditului de consum. Noua ver siune a contractului de credit, care va fi redactat cu o dimensiune a corpului de literă 10, va intra în vigoare în cel mai scurt timp posibil”, mai spune Vlad Şandru, oficial al campaniei de creditare Provident.

„Oferim clienţilor posibilitatea de a restitui împrumutul oricând înainte de termen. Aceştia pot renunţa la contract în termen de şapte zile de la data încheierii, fără nicio justificare şi fără niciun cost”, mai spun reprezentanţii finanţatorului.

După această perioadă, clienţii beneficiază de o reducere a costurilor în cazul restituirii anticipate, stabilită proporţional cu perioada de utilizare a creditului, potrivit prevederilor Legii 289/2004.

Formula de reducere a costurilor în cazul restituirii înainte de termen este descrisă în contractul de credit.

Deşi pare simplă această formulă dată în contracte de Provident, nu este la îndemâna înţelegerii oricărui client. „La începutul acestui an, am demarat procesul de revizuire a formulei de calcul pentru reducerile acordate în cazul restituirii anticipate, şi o nouă formulă va fi implementată în curând pentru a ne alinia la prevederile Directivei Europene privind creditele de consum”, ne-au mai transmis cei de la Provident.

Provident: exemplarul rămas la client are aceeaşi valoare


Legat de originalitatea contractului, oficialii companiei Provident Financial spun că, potrivit articolului 17 din contractul de credit, acesta este încheiat în două exemplare identice cu valoare de original, unul pentru companie, iar celălalt pentru titularul contractului. Exemplarul care rămâne la client are acelaşi număr şi aceeaşi serie şi îi conferă clientului toate drepturile care derivă din semnarea contractului de împrumut.

ÎMPRUMUTURI RISCANTE

Creditele şi ratele familiei Popa
PLÂNGERE. A făcut sesizare la ANPC că a primit doar copie după contract

3.450 de lei
este suma totală pe care familia Popa a luat-o prin cele trei contracte semnate cu Provident Financial

„Modelul de contract este în curs de revizuire. Noua versiune a contractului, care va fi redactat cu o dimensiune a corpului de literă de 10, va intra în vigoare în cel mai scurt timp posibil.”,
VLAD ŞANDRU, oficial Provident

„Contractele lor nu sunt decât nişte simple foi, scrise cu un format de literă prea mic şi neoriginale.”,
LUCIAN POPA, fiul unui client Provident

CRITERII MINIMALE Casa şi familia, luate „la ochi” de evaluator Potrivit doamnei Aurora, evaluatorul şi casierul Provident din acea zonă, sunt clienţi care plătesc şi lunar. Din cei 146 de clienţi pe care îi are doamna Aurora nu este unul care să fi avut probleme la plata ratelor.Ea susţine că a ajuns ca oamenii pe care îi vizitează să-i fie ca o mare familie pentru că le cunoaşte toate problemele, trecând pe la ei o dată la câteva zile. „Ştiu toate interfoanele clienţilor mei, în schimb nu îl ştiu pe cel al surorii mele pe care o vizitez de două trei ori pe an”, ne-a spus doamna Aurora.Când un reprezentant Provident îţi intră în locuinţă, în primul rând se uită la casă, la cum este aranjată, la „armonia familiei” şi de-abia apoi transmite observaţiile celor de la centru. „Am avut şi cazuri în care clienţii care cereau un credit erau în stare de ebrietate”, ne-a mai spus doamna Aurora.De la cal la înmormântare În Constanţa, ne spune Vlad Şandru, au avut un caz în care clientul le-a cerut bani pentru a-şi putea achiziţiona un cal. Un alt caz mai nefericit de această dată a fost când o clientă a solicitat bani pentru mama ei care era pe moarte. Când cei de la Provident s-au dus în evaluare mama clientei era în pat, a doua zi când s-au dus cu banii aceasta deja murise. Legat de modul de plată, oficialii Provident spun că pensionarii sunt cei care plătesc, în general, o dată pe lună.

Comentarii (98)
 • dinu dana
  pot face o refinantare la provident dupa 12 saptamani?
 • Anonim
  moncler
  moncler jackets
  moncler jacket
  moncler coats
  moncler himalaya
  moncler men
  moncler down
  moncler shop
  moncler women
  moncler mens
  moncler ski
  moncler sale
  moncler down jacket
  ugg boots
  uggsqinguicai
  uggs outlet
  uggs on sale
  cheap uggs
  ugg classic boot
  uggs discount
  ugg bailey button
  ugg classic cardy
  ugg classic tall boots
  kids uggs
  ugg mini boots
  ugg bailey boots
  gey classsic uggs
  ugg classic argyle knit boot
  fuschia uggs
  pink ugg boots
  purple ugg boots
  baby ugg boots
  Cell Phone Accessories
  Smart Phones
  Boston Bruins
  Fashionable clothing
 • balaceanu adriana-nicoleta  - vreau refinantare
  la ce suma pot face refinantare?am suma ramasa de 488 si am primit refinantare de 2000 ron eu as dori suma de 3000 ron.astep un raspuns concret si urgent multumesc
 • popescu svetlana cecilia  - doresc refinantare
  mai am de plata 370roni.in ce conditii pot obtine refinantare?as dori un raspuns concret si urgent
 • carzol georgeta  - vreau urgent o refinantare
  vreau o refinantare
 • zagan iuliana
  ce pot face pt refinantare,cat timp trebuie sa dureze
 • rusu cerasela  - buna ziua
  Pot face o refinantare daca sunt la jumatatea perioadei de creditare si mai am de plata 300ron?
 • medinschi adrian  - buna ziua
  se face refinantare dupa 32 de saptamani si ce suma?
 • caraba georgeta  - client providenet
  am doua credite,cum pot obtine refinantare la unul din cele 2,la unul mi a ramas 740,la celalalt 210.astept raspuns,multumesc
 • Ionita Gheorghe  - Refinantare
  Sunt Ionita Gheorghe din Ia?i si doresc refinantare(suma maxima)c.n.p.1400415221146
 • suciu alexandru  - refinantare
  am platit 21 de saptamani si mai am tot atat,cum pot beneficea de refinantare
 • Borbely Emese  - Impumut
  pot face o refinantare dupa 18 saptamani?
 • carmen tudor  - paralel
  Am creditul de 14 saptamani si am nevoie de un paralel vreau sa stiu cand il pot face. Astept raspuns urgent.va multumesc
 • saptelei gabriel  - refinantare
  Pot primi refinantare daca mai am de plata 306.56 din vechiul contract
 • saptelei gabriel  - refinantare
  Pot primi refinantare daca mai am de plata 306.56 din vechiul contract
 • Ringadviser  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  This information is very useful, thanks for the research that you have done.

  http://jewels88877.xanga.com/
 • view site  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  The subsequent time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I do know it was my option to learn, but I really thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix in case you werent too busy looking for attention.

  http://tinyurl.com/k8prghj
 • a knockout post  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I have been browsing online greater than 3 hours lately, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It's beautiful value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content as you did, the internet might be much more helpful than ever before. "Revolution is not a onetime event." by Audre Lorde.

  http://tinyurl.com/lhw7e9g
 • this contact form  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I like this blog very much, Its a rattling nice position to read and receive info . "There's nothing I'm afraid of like scared people." by Robert Frost.

  http://tinyurl.com/mf3je3x
 • totu claudia natalita  - refinantare
  Doresc o fefinantare .am doua credite.
 • Christia  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  The post was real good for my research, hopefully I can find more comparable information

  http://www.edocr.com/user/handbag888sell
 • his explanation  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  That is very attention-grabbing, You're an overly professional blogger. I have joined your feed and stay up for searching for more of your fantastic post. Additionally, I've shared your site in my social networks!

  http://tinyurl.com/mskqjl4
 • CHAT  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I have observed that online education is getting favorite because obtaining your college degree online has become a popular option for many people. A lot of people have definitely not had an opportunity to attend a conventional college or university however seek the elevated earning possibilities and a better job that a Bachelors Degree affords. Still other individuals might have a college degree in one training but would wish to pursue something they now possess an interest in.

  http://tinyurl.com/nxelkff
 • best teeth  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I was looking for something useful to read, thanks for sharing

  http://www.easyarticles.com/Health-and-Medical/118759-How-To-keep-Your -Teeth-White.html
 • click here to read  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I like this web site very much, Its a real nice berth to read and find information.

  http://tinyurl.com/oduhqeg
 • chat  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I got what you mean , regards for posting .Woh I am glad to find this website through google. "Being intelligent is not a felony, but most societies evaluate it as at least a misdemeanor." by Lazarus Long.

  http://tinyurl.com/dyde5ds
 • this website  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Dead pent content, Really enjoyed studying.

  http://tinyurl.com/k8gb3xe
 • Chat  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Some genuinely nice and utilitarian info on this web site, besides I conceive the design and style has got fantastic features.

  http://efreechat.com
 • Willena  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I make sure everyone that has pertained to your site has actually appreciated it as much as me, maintain th excellent useful work.

  http://bagsgalore.webstarts.com/
 • chatter  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  You could certainly see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren't afraid to say how they believe. All the time follow your heart. "We are near waking when we dream we are dreaming." by Friedrich von Hardenberg Novalis.

  http://tinyurl.com/jvu4857
 • killer deal  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I conceive this website holds some rattling great information for everyone. "Only the little people pay taxes." by Leona Helmsly.

  http://tinyurl.com/pcjpy46
 • angielski czasy  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Be aware of the choices you have in repaying the loan. When you anticipate so that it is a struggle to make ends meet in financial terms right after you accomplish college, you might like to join to obtain managed to graduate obligations. Using this method your commencing monthly payments is going to be small and progressively increase over time when you with any luck , are making more income.

  https://pl-pl.facebook.com/eangielskicom
 • tA?umacz polsko angielski  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Submit documents for quicker handling. Incorrect or imperfect personal loan details can result in having to hold off your education.

  https://pl-pl.facebook.com/eangielskicom
 • website  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Make certain you're common because of the websites that you just send your marketing and advertising try to. Comprehend all submission guidelines and guidelines for posting written content. Most sites give you the information you need at your fingertips if you just hunt for it.

  http://www.luppiorchidee.it/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo& username=VitoZALA
 • Perla  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  This information was a terrific find, thanks for your imput.

  http://www.youtube.com/watch?v=BGdfPzA13lE
 • this content  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  You have observed very interesting points! ps decent web site.

  http://tinyurl.com/l6exl9y
 • he has a good point  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

  http://tinyurl.com/m8fhmum
 • Pantofi Barbatesti  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  This post is a savier. Thanks. i've been looking for this for several days. It helped me.

  http://incaltaminte-mopiel.ro/magazin/index.php?route=product/category &path=18_46
 • comment is here  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  You have brought up a very fantastic details , thankyou for the post.

  http://tinyurl.com/k9gn6nh
 • try this gal  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Very interesting details you have observed , regards for posting . "Success is a journey, not a destination. The doing is often more important than the outcome." by Arthur Ashe.

  http://tinyurl.com/kmqjns2
 • Cyrus Pauk  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  This was an excellent read. Thank you for sharing it around! Nowadays the world wide web is full of poor content but there's no doubt which you spent enough time by editing this content. Again, thank you for your time and for your efforts!

  http://thebestsnippingtool.blogspot.com
 • Karl Siphan  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  This was an incredible read. Thank you for sharing it around! Nowadays the web is full of poor content there is however no doubt which you spent a lot of time by editing the information. Again, thank you for your time and for your efforts!

  http://thebestsnippingtool.blogspot.com
 • a fantastic read  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I believe this site has some rattling good info for everyone. "Few friendships would survive if each one knew what his friend says of him behind his back." by Blaise Pascal.

  http://tinyurl.com/lreekmz
 • Aletha Patience  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I must voice my passion for your kind-heartedness giving support to women who have the need for assistance with this important field. Your personal commitment to getting the solution all through was especially good and have frequently made employees just like me to realize their ambitions. The informative tutorial entails this much a person like me and additionally to my mates. Many thanks; from all of us.

  http://codecanyon.net/user/berismark
 • Eric dempsy

  Do you need a loan or a sole proprietorship housing credit? Do you need a personal loan? Want to buy a car? Want financing broken? Do you need a mortgage? You need a huge capital to start your business. or extension? You-you lose hope and believe that there is no way out, and financial burdens still Write us through: wemabankloan@gmail.com If you are serious and want to take a loan from our business, fill out the loan application below so that we can start processing your loan.

  APPLICATION for CREDIT (debtors details)

  ( 1 ) NAME : ...............................
  (2) address:....................
  (3) Loan currency IN euro/pounds/dollars:
  (4) the duration of CREDIT:......................
  (5) the purpose of the loan:....................
  ( 6 ) Sex : .............................
  (7) the SUBSTANTIVE RECEPTION:.............
  ( 8 ) ?ARA : ............................
  (9) OFFICE/Home Phone:...........
  (10) occupation:........................
  ( 11 ) e–mail: .................
 • get redirected here  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Hi, i feel that i noticed you visited my website so i got here to ?return the desire?.I'm trying to find issues to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  http://tinyurl.com/l45u8w6
 • Chat  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I believe this website has got very fantastic pent content blog posts.

  http://tinyurl.com/l377vbk
 • from this source  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  You are my inspiration , I have few blogs and rarely run out from to brand.

  http://tinyurl.com/pazagha
 • article  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Real excellent information can be found on blog . "Often the test of courage is not to die but to live." by Conte Vittorio Alfieri.

  http://tinyurl.com/lwqtlp2
 • visit website  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Dead written written content , appreciate it for selective information .

  http://tinyurl.com/od4bkld
 • sneak a peek  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I was reading through some of your posts on this website and I believe this internet site is very instructive! Keep posting.

  http://tinyurl.com/n5ckopl
 • company website  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I like this post, enjoyed this one thank you for posting. "Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after." by Anne Morrow Lindbergh.

  http://tinyurl.com/mu7rytg
 • epic composers  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I'll be coming back to visit your site for sure :)

  http://www.purevolume.com/natashanightingale
 • additional hints  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Keep up the excellent piece of work, I read few posts on this site and I think that your blog is rattling interesting and has got lots of good info.

  http://tinyurl.com/o98zegh
 • exquisite artists  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  thankful I came across your site

  http://www.reverbnation.com/thesyntheticdreamfoundation
 • http://witchhousemusic.wordpre  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  great to find something like this

  http://witchhousemusic.wordpress.com
 • Delphia Barrows  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  GFY Store would be the ideal area for obtaining beer solutions.

  http://gfyshop.com/store.php?goldencancid=1474&&goldencanst=beer
 • sneak a peek here  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Thank you, I've just been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I've found out so far. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the supply?

  http://tinyurl.com/lfand44
 • more info  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I conceive you have noted some very interesting details , regards for the post.

  http://tinyurl.com/obkc3u6
 • good  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Wohh precisely what I was searching for, thanks for posting . "The only way of knowing a person is to love them without hope." by Walter Benjamin.

  http://tinyurl.com/o66l95r
 • had me going  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I've learn some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you place to create one of these great informative site.

  http://tinyurl.com/p2vy7ox
 • telemainia  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I dugg some of you post as I cerebrated they were handy very helpful

  http://tinyurl.com/os7cuc9
 • us  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  wonderful points altogether, you just gained a new reader. What might you recommend about your put up that you simply made a few days ago? Any certain?

  http://tinyurl.com/nrpuzgf
 • pop over here  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Wohh just what I was looking for, regards for putting up.

  https://profiles.wordpress.org/rumorssuggest15/
 • this site  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  You have brought up a very wonderful points , appreciate it for the post.

  http://tinyurl.com/m2zhfe2
 • find more  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I see something really interesting about your website so I saved to my bookmarks .

  http://tinyurl.com/kr9yydj
 • Bennie Costanzi  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  link:"http://clashofclansgemmeshack.fr/" title="clash of clans hack"When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

  http://google.fr
 • company website  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I was reading some of your content on this website and I believe this site is very informative! Retain putting up.

  http://tinyurl.com/kcnt53u
 • http://tinyurl.com/m5l34c3  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Whats up very nice website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I'll bookmark your website and take the feeds additionally?I am glad to search out so many helpful information right here in the submit, we need develop extra strategies in this regard, thanks for sharing.

  http://tinyurl.com/m5l34c3
 • Dorothy Backhuus  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  http://www.imadenetwork.com/index.php?do=/profile-445/info/
 • article source  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Someone necessarily help to make critically articles I might state. This is the very first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to make this particular publish incredible. Wonderful process!

  http://tinyurl.com/k9tyel8
 • try this gal  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Appreciate it for helping out, fantastic info .

  http://tinyurl.com/kev53tw
 • best site  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I really enjoy reading on this web site , it has got good articles . "Violence commands both literature and life, and violence is always crude and distorted." by Ellen Glasgow.

  http://tinyurl.com/m9n2xcw
 • click to investigate  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I like this web blog it's a master piece! Glad I discovered this on google.

  http://tinyurl.com/pv4cb4j
 • Mabel Liukko  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Very good blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I'm hoping to start my own website soon but I'm a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm totally overwhelmed .. Any suggestions? Kudos!

  http://www.xxxbum.com/user/FJanzen
 • this website  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I like this website very much, Its a real nice post to read and obtain information. "Perpetual optimism is a force multiplier." by Colin Powell.

  http://tinyurl.com/kwa3zvk
 • look at here  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Enjoyed studying this, very good stuff, regards . "The hunger for love is much more difficult to remove than the hunger for bread." by Mother Theresa.

  http://tinyurl.com/kl7tkgl
 • helpful site  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Regards for all your efforts that you have put in this. Very interesting information. "Prayer does not change God, but changes him who prays." by Sren Aaby Kierkegaard.

  http://tinyurl.com/plpy2n5
 • agree with  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :).

  http://tinyurl.com/mdfu2cs
 • look at this now  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Dead pent content material, Really enjoyed studying.

  http://tinyurl.com/mbjej2b
 • Timika Locken  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on several websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!

  http://www.hard-ass-porn.com/user/HUXXK
 • on the main page  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I've incorporated you guys to my blogroll. I think it'll improve the value of my site :).

  http://tinyurl.com/okdczf4
 • related site  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Some really nice and utilitarian info on this web site, as well I conceive the design holds excellent features.

  http://tinyurl.com/n6xsxtc
 • on the main page  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I simply couldn't leave your web site before suggesting that I actually loved the standard info an individual provide on your visitors? Is going to be back ceaselessly in order to check out new posts.

  http://tinyurl.com/l2argqm
 • view  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  What i don't understood is actually how you are not really much more well-liked than you might be now. You are so intelligent. You know thus significantly on the subject of this subject, produced me in my opinion imagine it from a lot of varied angles. Its like men and women don't seem to be interested until it's something to do with Girl gaga! Your own stuffs excellent. All the time care for it up!

  http://tinyurl.com/nroew59
 • try what she says  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Very nice layout and excellent content material, nothing at all else we need :D.

  http://tinyurl.com/pyr6h6k
 • company website  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I've incorporated you guys to my blogroll. I think it'll improve the value of my web site :).

  http://tinyurl.com/l6k2wkv
 • article source  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Simply wanna input on few general things, The website design is perfect, the articles is rattling good : D.

  http://tinyurl.com/ll5rhdq
 • company website  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I have read some just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you set to make this type of wonderful informative web site.

  http://tinyurl.com/mb43cw6
 • on the main page  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

  http://tinyurl.com/l6k2wkv
 • this story  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding style and design .

  http://tinyurl.com/qblx4gs
 • find more  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Wohh exactly what I was searching for, thank you for posting.

  http://tinyurl.com/ktz8cxv
 • why not look  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  As soon as I detected this internet site I went on reddit to share some of the love with them.

  http://tinyurl.com/p5n4waj
 • more about the author  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  I simply could not depart your web site prior to suggesting that I really enjoyed the usual info an individual supply to your visitors? Is gonna be again often to check up on new posts.

  http://tinyurl.com/m4w7yjy
 • This page  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Hello very nice web site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?I'm satisfied to find a lot of helpful information right here within the submit, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing.

  http://tinyurl.com/nltptpu
 • see page  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  You are my intake, I possess few web logs and sometimes run out from brand :). "The soul that is within me no man can degrade." by Frederick Douglas.

  http://tinyurl.com/ph7dkhj
 • I thought about this  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  What i do not realize is actually how you're now not actually a lot more well-preferred than you might be right now. You are so intelligent. You recognize therefore significantly on the subject of this subject, made me for my part consider it from so many varied angles. Its like women and men don't seem to be fascinated unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs excellent. All the time care for it up!

  http://tinyurl.com/pob35ms
 • updated blog post  - Împrumuturile marca Provident, între bine ?i r?u
  Only a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design and style. "Make the most of your regrets... . To regret deeply is to live afresh." by Henry David Thoreau.

  http://tinyurl.com/n2r4kxa
Scrieti comentariu
Your Contact Details:
Comentarii:
Security
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.
 Meniul principal

Login

Curs valutar

BNR Exchange Rates
Currency RON 
04-03-2015
AUD 3.1361
CAD 3.1987
CHF 4.1595
CZK 0.1622
DKK 0.5972
EGP 0.5251
EUR 4.4542
MDL 0.2152
NOK 0.5169
PLN 1.0677
SEK 0.4824
TRY 1.5727
USD 4.0041

Publicitate

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Cautare

RSS