LOGO INVESTIGATORUL

Log in

Luiza-Nicoleta Moraru: "Voi, școlarii, sunteți prioritățile mele profesionale!”

Recomandat Luiza-Nicoleta Moraru: "Voi, școlarii, sunteți prioritățile mele profesionale!”

Doamna Luiza-Nicoleta Moraru, inspector pentru învățământul primar la Inspectoratul Școlar din sectorul 1 al Capitalei, a primit colindători în dimineața zile de 19 decembrie 2023. 

Proiectul a fost inițiat în cadrul ”Școlii altfel”. Elevii clasei a II-a A de la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” din București, pe care i-am coordonat, au făcut echipă cu elevii clasei I B, din aceeași unitate școlară, îndrumați de profesorul pentru învățământul primar, Mihaela Gogoașă. Împreună au interpretat colinde de Crăciun.

Activitatea școlară s-a finalizat cu realizarea unui interviu. Cei zece elevi, din clasa a II-a, au pus în practică noțiunile învățate în acest an școlar la opționalul ”Micii jurnaliști” și au fost, pentru o zi, reporteri. Fiecare, dintre ei, i-a adresat câte o întrebare inspectorului pentru învățământul primar, Luiza-Nicoleta Moraru.

Valentin Iordache: Care sunt prioritățile dumneavoastră profesionale?

Luiza-Nicoleta Moraru: Este foarte important pentru mine ca voi, elevii, să vă simțiți bine la școală, să vă facă plăcere să învățați, să aveți o stare de bine în acest mediu.

Dinu Sergiu: Ce recomandări le faceți cadrelor didactice, care profesează în învățământul primar?

Luiza-Nicoleta Moraru: Acestea ar trebui să aibă răbdare cu voi, să vă iubească, așa cum au făcut-o întotdeauna, să continue să fie la fel de bune și să fie cât mai apropiate de voi, elevii, tocmai pentru a obține rezultate remarcabile.

Toma Sergiu: Care este profilul părintelui responsabil al unui școlar mic?

Luiza-Nicoleta Moraru: Un astfel de adult ar trebui să aibă o colaborare cu reprezentanții școlii foarte bună, mai ales cu doamna profesor pentru învățământul primar. Ceea ce înseamnă că trebuie să fie prezent în mod constant în viața micului elev, să se intereseze dacă poate să realizeze proiecte care să fie benefice pentru propriul copil și colectivul de elevi din care face parte acesta. Dacă profesorii și părinții fac echipă, elevii se vor bucura de cele mai bune condiții la școală.

Gheorghe Rareș: Cum trebuie să sprijine cei din managementul școlar cadrele didactice din subordine, pentru a se desfășura o activitate educațională într-un mediu propice, favorabil elevilor?

Luiza-Nicoleta Moraru: Cei din conducerea școlilor ar trebui să fie receptivi la realizarea activităților extrașcolare. Este foarte bine să participați la activități în aer liber, să vă implicați în numeroase proiecte școlare, să faceți excursii, astfel încât să vă dezvoltați armonios. Colaborarea dintre cei din managementul școlilor și toate cadrele didactice trebuie să se bazeze pe acel efort susținut, care să fie în avantajul vostru. Voi trebuie să vă simțiți bine la școală și să faceți achiziții într-un mod plăcut.

Maria Tache: Cum poate susține societatea realizarea unei educații de calitate?

Luiza-Nicoleta Moraru: Ar fi extraordinar dacă aș avea un răspuns punctual cu privire la această temă amplă. Din păcate, de peste trei decenii, societatea românească nu pune școala pe primul loc. Sunt necesare investiții foarte mari în educație, pentru a se asigura acea bază fără de care nu se poate progresa. Atunci, cu siguranță că voi ați fi mai interesați să învățați, dacă ați avea condiții propice la școală.

Mihai Blujdea: Ce schimbări credeți că s-ar impune cu privire la programa școlară?

Luiza-Nicoleta Moraru: Ar fi ideal să cuprindă mai puțin conținut, să se țină seama de necesitățile actuale la care se raportează societatea, la ceea ce vă doriți și voi. Reprezentanții școlilor ar trebui să fie mai puțin exigenți ca în trecut, în așa fel încât voi să vă însușiți cu plăcere anumite cunoștințe. Trebuie să vă dezvoltați competențe, care să vă ajute să fiți cetățeni de marcă ai acestei țări.

David Mara: Care sunt nemulțumirile cadrelor didactice în acest moment?

Luiza-Nicoleta Moraru: În funcție de mediul în care se află școala, neajunsurile sunt diferite. Sunt școli care nu sunt dotate cu niciun calculator, toaletele sunt în curte. Noi, în sectorul 1 al Capitalei, avem unități școlare care au o bază materială foarte bună. Există calculatoare, table smart. Voi, elevii de aici, aveți tot ceea ce vă este necesar să învățați în bune condiții. În acest caz, cadrele didactice care funcționează în aceste unități școlare ar mai avea nevoie de finanțarea unor cursuri de formare, să aibă un fond financiar la dispoziție pe care să-l folosească atunci când organizează diferite activități cu voi.

Alicia Nacu: Ce tipuri de probleme intervin în procesul-instructiv educativ, în mod frecvent?

Luiza-Nicoleta Moraru: În funcție de clasă, de cadrul didactic sau întreaga societate, problemele sunt diferite. În ciclul primar, cele mai frecvente disfuncționalități sunt determinate de aceste activități extrașcolare. Educația outdoor este extrem de importantă, de aceea aveți nevoie să vă plimbați mult, să fiți conectați la realitatea înconjurătoare, să vă dezvoltați acele competențe care vă pregătesc pentru viață. Realizarea lecțiilor mai mult în sălile de clasă nu reprezintă un avantaj pentru o educație solidă. Ar trebui să fie susținute financiar mai multe ieșiri ca cea de astăzi.

Laura Voicu: Dacă ar fi să aveți puterea de a înființa un departament în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București sau al Ministerului Educației, care ar fi obiectivul acestuia?

Luiza-Nicoleta Moraru: Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare au nevoie de o echipă de jurnaliști, așa cum sunteți voi, care să promoveze activitățile foarte frumoase care se desfășoară în școli. Pentru că, din păcate, urmărim tot mai multe știri negative la televiziunile clasice de știri și nu se pune accentul pe scoaterea în evidență a activităților lăudabile, care au loc în această țară pe zona de educație. Se mediatizează numai evenimentele care nu-i fac cinste școlii românești. Acesta este departamentul pe care
l-aș înființa.

Iris Bănculescu: Ce le transmiteți cititorilor noștri?

Luiza-Nicoleta Moraru: Să aibă încredere în școala românească! Să fie prieteni cu reprezentanții ei! Să înțeleagă că doar împreună, comunitatea locală și cadrele didactice, vom putea obține rezultatele scontate! Vouă, dragi copii, vă doresc să fiți înțelegători, să fiți părinți extraordinari atunci când veți crește și să nu uitați de aceste momente magice ale copilăriei, în care uneori cei mici mai greșesc! Din erori învățăm.
Vă mulțumesc pentru temele foarte interesante pe care le-ați abordat! Am avut mari emoții, pentru că, întotdeauna, copiii pun întrebări dificile. Sper că am răspuns pe placul vostru.
Vă doresc tuturor să aveți sărbători minunate și un an nou cu bucurii!

A consemnat,
Alina Johnson-Pop

VIDEO

luiza nicoleta moraru

 

 

 

 

Ultima modificareDuminică, 14 Aprilie 2024 20:20
Login pentru a posta comentarii
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.