LOGO INVESTIGATORUL

Log in

Cele mai mari pericole când iei credit pentru casă

Recomandat Cele mai mari pericole când iei credit pentru casă

Atenţie la rata lunară! Aceasta trebuie calculată astfel încât să poată fi suportată şi în condiţiile reducerii salariului, iar valoarea locuinţei să nu prezinte riscul de a scădea foarte mult în timp, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR.


Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv retail şi private banking BCR, a explicat, pentru MEDIAFAX, la ce trebuie să se uite un potenţial clinet al băncii atunci când doreşte să obţină un credit imobiliar.

“Primul lucru la care trebuie să fie foarte atent este dacă rata pe care o va avea de plătit şi costul total al creditului este un cost pe care îl va putea suporta în condiţii de volatilitate a salariului. Dacă are 2000 de lei salariul şi poate să se încadreze, de exemplu, la o rată de 500 de lei. Dacă această rată poate fi susţinută şi în condiţiile în care salariul nu mai este de 2000 de lei, ci de 1500. Este primul lucru la care trebuie să-şi răspundă şi dacă merită să se expună. Bineînţeles că în calcul se iau veniturile familiei, dacă există un risc cumulative”, arată Dana Demetrian.

Următorul lucru este să verifice dacă valoarea garanţiei la care vrea să se expună are un risc de scădere masiv sau nu. “De exemplu, dacă te duci în Militari şi îţi cumperi un apartament de trei camera, cu siguranţă valoarea apartamentului nu poate fi de 200.000 de euro, indiferent care este piaţa. Dacă te expui la o valoare de 200.000 de euro, te expui automat la un risc de scădere a garanţiei. Şi chiar dacă iei în calcul de la început că poate nu o să mai poţi plăti, dacă vrei să valorifici acea garanţie la un moment dat, atunci când vrei să te muţi, cu siguranţă banii pe care tu i-ai alocat acelei locuinţe nu mai au aceeaşi valoare. Trebuie să fi echilibrat atunci când îţi expui sursele proprii pentru o locuinţă să fi sigur că acea locuinţă este una stabilă din punct de vedere al valorii de piaţă”, detaliază vicepreşedintele BCR.
Iar, dacă au fost depăşite aceste două etape trebuie verificat să nu existe costuri suplimentare faţă de cele din prezentarea de ofertă.

“Dobânda fixă este un element de stabilitate foarte important pentru că în cinci ani este o perioadă în care se pot întâmpla multe şi poţi să-ţi asiguri o stabilitate în costul tău şi îţi poţi gestiona şi o volatilitate de salariu. Dacă le ai pe amândouă volatile este mai greu. De asemenea, este important să te asiguri că ai asigurarea de viaţă şi de locuinţă, dar şi una de evenimente neprevăzute, cum ar fi şomaj. O astfel de asigurare, care te costă câţiva lei pe lună, poţi să fi sigur că, dacă un an de zile nu ai salariu din diverse motive, banca îţi acoperă acel credit. Este un termen destul de mare ca să te poţi redresa. Iar pentru creditele de consum sunt doi ani de zile”, subliniază Dana Demetrian.

Ultima modificareLuni, 12 Iunie 2017 12:03
Login pentru a posta comentarii
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.