LOGO INVESTIGATORUL

Log in

Știință. Masculii de mamut, mai depravați decât femelele

Masculii de mamut lânos erau mai aventuroşi şi mai temerari decât femelele, afirmă oamenii de ştiinţă, după ce au analizat rămăşiţele fosilizate provenind de la 98 de mamuţi lânoşi - dintre care 70% erau masculi -, ce au fost descoperite recent în Siberia, informează AFP. 

La fel ca tinerii masculi de elefant din zilele noastre, masculul de mamut îşi părăsea turma pentru a explora de unul singur mediul în care se afla, au explicat autorii acestui studiu ce a fost publicat joi în revista Current Biology. 

Dar, lipsiţi de experienţă, ei mureau după ce cădeau în crevase formate în gheaţă sau în turbării, unde osemintele lor s-au conservat timp de mii de ani, afirmă cercetătorii. 

În schimb, tinerele femele din această specie dispărută se deplasau în interiorul turmei, ce era condusă - la fel ca la elefanţi - de o femelă experimentată care cunoştea terenul şi pericolele acestuia arată Agerpres.

"Fără protecţia asigurată de o turmă condusă de o femelă experimentată, mamuţii masculi erau probabil expuşi la un risc mai mare de a muri, căzând în capcane naturale precum mlaştini, crevase şi lacuri îngheţate", a explicat Love Dalen, profesor de zoologie la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Suedia. 

"Am fost foarte surprinşi de această proporţie, căci nu există niciun alt motiv ce ar putea să explice motivul pentru care fosilele de mamuţi provin în 69% din cazuri de la masculi", a adăugat Patricia Pecnerova, care lucrează în cadrul aceluiaşi muzeu. 

Potrivit cercetătorilor, această proporţie ar trebui să se explice prin modul de viaţă al acelor pahiderme. 

Ultimii mamuţi, erbivore care cântăreau în medie între patru şi şase tone, au dispărut în urmă cu aproximativ 4.000 de ani. 

"Cele mai multe dintre oseminte, colţii şi dinţii mamuţilor şi cele provenind de la alte animale dispărute în era glaciară nu au fost conservate", a precizat profesorul Dalen. 

"Este deci foarte probabil ca rămăşiţele de mamut găsite în Siberia din zilele noastre să se fi conservat pentru că au fost îngropate, fiind astfel protejate de intemperii", a adăugat el.

Login pentru a posta comentarii