LOGO INVESTIGATORUL

Log in

Încălzirea GLOBALĂ, fatală pentru oameni

Schimbările climatice sunt responsabile de o criză de sănătate publică care a afectat deja milioane de persoane din toată lumea, conform unui studiu citat marţi de DPA şi Reuters. 

Valurile de căldură, alergiile, poluarea din atmosferă şi bolile sunt principalele probleme de sănătate asociate încălzirii globale, potrivit concluziile cercetării publicate în jurnalul medical ''The Lancet''. 

''Simptomele resimţite de om ca urmare a schimbărilor climatice sunt neechivoce şi potenţial ireversibile'', se arată în raportul intitulat ''Lancet Countdown'' condus de oameni de ştiinţă din cadrul a 24 de instituţii academice şi agenţii interguvernamentale din mai multe ţări, printre acestea numărându-se şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

Studiul a relevat că productivitatea muncii în rândul lucrătorilor agricoli s-a redus cu 5,3% din anul 2000, în special din cauza că arşiţa a scăzut capacitatea de efort a muncitorilor. Astfel, creşterea temperaturilor a avut impact asupra mijloacelor de subzistenţă a indivizilor, familiilor şi comunităţilor. 

Între anii 2000 şi 2016 a fost observată o creştere cu 46% a numărului de dezastre asociate condiţiilor meteorologice, iar 125 de milioane de adulţi au fost expuşi valurilor de căldură, cei mai vulnerabili fiind cei cu vârste peste 65 de ani, impactul asupra sănătăţii acestora variind de la insolaţii la afectare renală, se menţionează în studiu. 

Pierderile economice, care nu includ degradarea stării de sănătate, asociate evenimentelor meteorologice extreme, au fost estimate la 129 de miliarde de dolari în 2016. 

Studiul a descoperit de asemenea că bolile infecţioase sunt din ce în ce mai răspândite, numărul cazurilor de febră denga - o boală infecţioasă cu cea mai rapidă răspândire din lume, produsă de un virus transmis prin înţepătura unui ţânţar - aproape dublându-se în fiecare deceniu începând din 1950. Aceasta afectează în prezent până la 100 de milioane de persoane pe an, precizează sursa citată. 

Numărul celor care suferă de malnutriţia în 30 de state din Asia şi Africa a crescut de la 398 de milioane în anul 1990 la 422 de milioane în 2016. ''Malnutriţia este identificată drept cel mai important efect al schimbărilor climatice în secolul XXI'', se menţionează în raport. 

Schimbările climatice se aşteaptă să aibă un impact asupra producţiei agricole. O creştere cu 1 grad Celsius a temperaturii globale conduce la reducerea cu 6% a randamentului culturilor de grâu la nivel mondial şi cu 10% a celor de orez. 

Raportul susţine de asemenea că cel puţin 800.000 de decese înregistrate în fiecare an din cauza poluării atmosferice sunt cauzate în exlusivitate de arderea cărbunelui. 

''Acest (raport) este un important semnal de alarmă'', a declarat pentru Reuters Christiana Figueres, preşedinta comitetului executiv al Lancet Countdown şi responsabil pentru climă la summit-ul de la Paris. ''Efectele schimbărilor climatice se întâmplă aici şi acum'', a adăugat aceasta arată Agerpres. 

Însă, în ciuda datelor îngrijorătoare ale studiului, Anthony Costello, director în cadrul OMS şi copreşedinte al Lancet Countdown a declarat că există ''licăriri de speranţă'' deoarece deşi numărul dezastrelor asociate evenimentelor meteorologice, precum uraganele şi inundaţiile a crescut cu 46% din anul 2000, numărul deceselor ca urmare a acestora a rămas stabil, ceea ce sugerează că societăţile îşi îmbunătăţesc măsurile de protecţie contra catastrofelor provocate de factori de mediu. 

Aproape 200 de state vor fi reprezentate la Bonn, în Germania, între 6 şi 17 noiembrie pentru a stabili un ''regulament'' cu privire la acordul climatic de la Paris pentru a face trecerea de la combustibilii fosili. 

Studiul Lancet Countdown nu a publicat numărul total de decese ca urmare a schimbărilor climatice. Conform estimărilor anterioare ale OMS, că ar putea exista circa 250.000 de decese în plus între anii 2030 şi 2050 cauzate de schimbările climatice. 

Conform cercetării publicată în ''The Lancet'', în cazul a 87% dintre oraşele lumii, în care trăiesc miliarde de persoane, au fost depistate depăşiri ale valorilor orientative ale poluării stabilite de OMS, precizează Reuters.

Login pentru a posta comentarii