LOGO INVESTIGATORUL

Log in

Bijuteriile toxice

Recomandat Bijuteriile toxice

Comisia Europenă avertizează că cele mai multe bijuterii de aur conţin conţin cadmiu, folosit în special la lipirea acestora. Substanţa, considerată cancerigenă şi toxică, interzisă în UE din 2011.

Cele mai expuse sunt bijuteriile vechi, care au beneficiat de diverse reparaţii, cât şi cele noi, care au lipituri recente. „Cadmiul are caracteristicile de a coborî semnificativ punctul de topire al aliajului. La topirea aliajului de lipitură ar putea să se formeze oxizii de cadmiu care ar putea să se depună în diferite organe”, explică Heinz Karl, maistru bijutier, care recunoaşte că evită această substanţă.

Practic, substanţa cancerigenă devine activă atunci când intră în contact cu pielea. Purtătorii de bijuterii riscă expunerea la metalul nociv prin contact cutanat, sau, în cazul copiilor, prin lingere. Cele mai afectate organe sunt ficatul, plămânii şi rinichii.

 

Mihai Ungureanu, specialist în boli interne, explică pericolul real: „Vorbim de un  efect în timp pentru că el se cumulează. Accelerează instalarea bolilor degenerative, hepatită cronică, el afectează mai ales ficatul, plămânul şi rinichii. Este un oncogen, produce boală canceroasă şi nu în ultimul timp poate să producă malformaţii”. 

Ultima modificareMarți, 11 Aprilie 2017 18:33
Login pentru a posta comentarii
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.