Logo
Imprimă această pagină

Cum arată primele stele ale Universului

Efectul natural de lupă cunoscut sub denumirea de lentilă gravitaţională, produs de un roi galactic ultramasiv, a ajutat Telescopul Hubble să observe o galaxie foarte îndepărtată care contrazice teoriile existente despre procesul de formare al stelelor din "copilăria" Universului, în primele 3 miliarde de ani după Big Bang, conform Space.com.

Prin suprapunerea roiului galactic în câmpul vizual al telescopului, oamenii de ştiinţă au putut obţine imagini de 10 ori mai clare decât ar fi putut să obţină doar prin obiectivul lui Hubble.

Aceste imagini dezvăluie noduri de stele nou formate într-o regiune cu diametrul între 200 şi 300 de ani lumină dintr-o galaxie care s-a format la aproximativ 2,7 miliarde de ani după Big Bang. Teoriile anterioare sugerau că maternităţile stelare din "copilăria" Universului erau mult mai vaste - cu diametre de cel puţin 3.000 de ani lumină.

"Sunt foarte multe noduri galactice în care se formează noi stele", a subliniat Traci Johnson, cercetător doctoral în astronomie la Universitatea din Michigan, coautor al acestui studiu şi principalul autor a două dintre cele trei articole ştiinţifice care descriu descoperirea - publicate la 6 iulie în revistele The Astrophysical Journal şi The Astrophysical Journal Letters.

Deşi Hubble a fost construit special pentru a putea "vedea" până adânc în Universul tânăr, chiar şi legendarul telescop spaţial are nevoie de "o mână de ajutor" atunci când distanţele sunt prea mari. De această dată astronomii s-au folosit şi de efectul de lentilă gravitaţională produs de o aglomerare de galaxii pentru a capta sclipiri de lumină încă şi mai îndepărtate. Lumina provenită de la galaxiile foarte îndepărtate în timp şi spaţiu trece prin apropierea unui obiect cosmic ultramasiv, aşa cum este o galaxie sau, în acest caz, un întreg roi de galaxii, şi este distorsionată şi deviată sub forma unui arc. În acest caz, roiul galactic ultramasiv a mărit de 30 de ori imaginea galaxiei mai îndepărtate, ce s-a format la 2,7 miliarde de ani după Big Bang. Cercetătorii au folosit un program special de calculator pentru a elimina distorsiunile imaginii.

"Când am văzut imaginea reconstruită am remarcat că parcă izbucneau focuri de artificii din toate părţile", conform lui Jane Rigby, astronom la NASA's Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland şi coordonatoarea celui de-al treilea articol ştiinţific despre acest subiect.

Galaxia observată astfel pentru prima dată se află la aproximativ 11 miliarde de ani lumină distanţă de Soare, ceeea ce înseamnă că a fost observată aşa cum arăta în urmă cu 11 miliarde de ani, la doar câteva miliarde de ani după Big Bang, explozia primordială care a pornit procesul de expansiune al Universului în urmă cu 13,8 miliarde de ani.

Dacă Hubble caută stele tinere în maternităţile stelare ale Universului, noul şi mai puternicul telescop spaţial James Webb, ce urmează să fie lansat în octombrie 2018, va avea misiunea de a identifica stelele mai bătrâne, mai roşiatice. Un alt avantaj al telescopului de nouă generaţie este că va reuşi şi să vadă prin haloul de praf cosmic al galaxiei.

"Cu ajutorul Telescopului Webb vom putea afla ce s-a întâmplat în această galaxie în trecut şi vom observa detalii pe care Hubble nu le-a putut desluşi din cauza prafului", a adăugat Rigby citat de Agerpres.

Copyright © 2009 - 2017 Investigatorul. Toate drepturile rezervate.