LOGO INVESTIGATORUL

Log in

Caloriile trebuie trecute în meniurile restaurantelor

 Conţinutul caloric al preparatelor servite în restaurantele din Statele Unite va trebui să fie precizat în meniuri, a decis miercuri Food and Drug Administration (FDA), confirmând punerea în aplicare a unei legi ce a fost adoptată în această ţară în urmă cu câţiva ani, informează AFP. 

Acea lege, promovată de precedenta administraţie de la Casa Albă, condusă de democratul Barack Obama, doreşte să impulsioneze lupta împotriva obezităţii în Statele Unite. Ea făcea parte dintr-un dispozitiv legislativ în domeniul sănătăţii publice, cunoscut sub denumirea Afordable Care Act (ACA sau "Obamacare"), adoptat în 2010 potrivit Agerpres. 

Administraţia republicană a succesorului său, Donald Trump, a încercat să dezmembreze acel dispozitiv legislativ, în special măsurile ce vizau asigurările medicale, însă legea referitoare la conţinutul caloric al preparatelor servite în restaurante va intra în cele din urmă în aplicare în mai 2018, după mai multe amânări. 

Într-un proiect de recomandare publicat pe site-ul său, FDA confirmă aplicarea acestei legi începând din mai 2018, operând în acelaşi timp câteva modificări care răspund "îngrijorărilor exprimate de părţile vizate în legătură cu eticheta nutriţională cerută pentru alimentele servite" în restaurante. 

Printre lămuririle aduse de FDA referitoare la dimensiunea exactă a aplicării legii se află în special detalii despre maniera în care conţinutul de calorii trebuie să fie afişat în restaurantele cu autoservire şi, de asemenea, pentru pizzeriile în care conţinutul caloric din fiecare pizza depinde de ingredientele alese de consumator. 

"În momentul în care peste o treime dintre adulţii americani sunt obezi şi tot mai mulţi oameni încearcă să fie mai atenţi cu sănătatea lor, noi ştim că posibilitatea de a lua decizii informate în materie de alimentaţie poate să amelioreze şi să salveze vieţi", a subliniat Scott Gottlieb, unul dintre membrii FDA, citat în comunicatul transmis de această autoritate de reglementare din Statele Unite. 

"Pe parcursul următoarelor luni, vom continua să colaborăm cu restaurantele şi cu alte stabilimente similare în cadrul unui proces de aplicare a legii, iar consumatorii vor avea acces, în luna mai, la o informare clară şi coerentă în materie de caloriile servite în restaurantele şi cofetăriile lor preferate", a adăugat acelaşi oficial american. 

Afişarea conţinutului de calorii în restaurante este deja o practică răspândită în mai multe oraşe americane, mai ales la New York, unde această procedură este obligatorie de mai mulţi ani.

Login pentru a posta comentarii
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.