Logo
Imprimă această pagină

ȘOC! Zăpadă portocalie peste România

În diverse zone din țară, în special în zona estică și sud-estică, stratul de zăpadă care s-a așternut în ultimele ore are o culoare roz-portocalie. Numeroși utilizatori ai rețelelor sociale au postat imagini si clipuri video cu fenomenul rar ce s-a abătut asupra României. Vezi care este explicația.

Zăpada portocalie sau zăpada roz este un fenomen rar, spun meteorologii, care s-a produs după ce un nor de nisip fin ridicat din Sahara de o masă de aer cald s-a întâlnit cu frontul polar care s-a abătut peste țara noastră.

Fenomenul zăpezii colorate s-a făcut simțit și mai la sud, sud-est de România, în Bulgaria, Macedonia, Grecia sau Turcia, prin locurile unde a nins.

"În noaptea care a trecut şi astăzi (vineri-nr) circulaţia maselor de aer în altitudine din direcţia Sud-Vest către Nord-Est a favorizat transportul masei de aer din Nordul Africii către noi, astfel că particulele de apă care au ajuns pe pământ au înglobat particulele de nisip din Nordul Africii", a declarat pentru Agerpres şefa Serviciului prognoze din cadrul Centrului Regional Dobrogea al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Mia Mirabela Stamate.

"Fenomenul este în diminuare. Această masă de aer consistentă despre care vorbim se deplasează către Est", a mai spus reprezentanta ANM.

În mod normal, zăpada pe care o vedem căzută în urma ninsorii pare a avea culoarea albă, deși particulele de gheață din care este formată sunt incolore, aproape transparente. Cu toate acestea, adunate în cantități mari, particulele de gheață nu lasă lumina să treacă ușor prin ele, o reflectă și creează albul pe care îl percepem vizual.

 

Copyright © 2009 - 2017 Investigatorul. Toate drepturile rezervate.