LOGO INVESTIGATORUL

Log in

Investițiile, la un nivel ridicol de mic

Statul a cheltuit pentru investiţii, în primele cinci luni din an, sub un miliard de euro (4,1 mld. lei), o sumă ridicolă pentru o ţară cu un PIB de 170 miliarde euro, care vrea să ajungă din urmă economiile dezvoltate, scrie Ziarul Financiar.


Investiţiile totale ale statului (din buget, din fonduri UE şi din împrumuturi) sunt în primele cinci luni din 2017 cele mai mici din ultimii zece ani, raportat la aceeaşi perioadă din anii anteriori.

Avem în primele cinci luni din 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, o scădere de 54% a investiţiilor, după cum poate fi observat în urma analizei cifrelor execuţiei bugetare publicată de Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile consolidate au crescut în primele cinci luni, an/an, cu 9,4% şi au făcut un salt spectaculos în mai când, comparativ cu mai 2016, au crescut cu 16%.
Acest tablou cvasioptimist este umbrit de situaţia investiţiilor statului care sunt, la cinci luni, cele mai mici din ultimii zece ani, în ciuda creşterii record postcriză a economiei, de 5,7% în T1.

Bugetul general consolidat pe 2017 este construit pe o creştere de venituri de 14%.

Rămân în mare suferinţă veniturile din TVA: minus 5% în primele cinci luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi minus 6% în mai comparativ cu mai 2016.

Accizele au aceeaşi soartă: încasări cu 9,4% mai mici în primele cinci luni din an, an/an, şi cu minus 20% în mai 2017 faţă de mai 2016.

Login pentru a posta comentarii
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.